Dr Gete och Dr Klaus besöker barnhemmet. 18 april 2014

IMG_5207Dr Gete, vår nyvärvad vän och medarbetare, är professor i psykologi och leder Institutionen i Hawassa University sedan 20 år tillbaka. Vid vårt möte på Hawassa University erbjöd hon sig att arbeta med våra barn och vi kom överens om att träffas idag fredag kl. 08:00 på barnhemmet.

Vi är tidigt på plats i barnhemmet och barnen är redo för att ta emot Dr Gete. Vi har berättat för barnen om henne, talat om hennes positiva inställning till vår verksamhet och vi har också förankrat projektet hos dem. Nu sitter vi på altanen och väntar och min känsla är att de är något nervösa, de frågar hur hon ser ut och jag visar en bild på henne som jag tog under vårt besök på universitetet.

När Dr Gete kommer in genom den höga stålporten river hon upp alla anspänningar. Hon skakar hand med barnen enligt etiopisk tradition, med den vänliga och kärleksfulla hälsningsritualen som i mina ögon handlar mer om att bevittna en överenskommelse som handlar om tillit och respekt. Barnen ler och följer med henne till altanen där bord och stolar är uppsatta för vårt första samtal.

IMG_5213Dr Gete börjar med att berätta för barnen om vem hon är och att hon kommer att träffa dem regelbundet f.o.m. maj månad. Hon berättar också om att hon kommer att ha stödsamtal i grupp- och individuellt och att samtalen har som mål att vaka för deras välmående och hjälpa dem att förstå och bearbeta sina upplevelser, tankar och känslor. Vid årsmötet i år fattade vi beslutet om att erbjuda våra barn stödsamtal ledd av ett proffs och Norma och jag fick i uppdrag att hitta en lämplig person villig att åta sig uppdraget. Detta är ett viktigt steg i vår eftersträvan att hjälpa våra barn att bli hela efter en traumatisk start på livet. Ett viktigt steg för att hjälpa dem att gå vidare i sin utveckling.

IMG_5216Vår andra gäst tar ordet. Dr Klaus är från Texas och har bott ett och ett halvt år i Awassa där han trivs väldigt bra. Han kommer till Etiopien direkt från USA via frivilligorganisationen Peace Corps. En dag anmäler han sig som volontär och säger att de får välja fritt vilket land han ska skickas till och han hamnar i Etiopien som Health volunteer.

IMG_5199Efter sin presentation berättar han för barnen att hans vän Dr Gete talat varmt om barnhemmet och frågat om han vill hjälpa till med att förbättra barnens talade engelska. Dr Gete talar så positivt om barnen att han blir nyfiken och går med på att komma och träffa dem. När Dr Gete presenterar sin plan och informerar vilka dagar och vilken tid hon kommer att träffa barnen tillägger Dr Klaus ”I’m easy, I’ll be here Saturdays at one o’clock and we start tomorrow” barnen ler och applåderar varmt.

IMG_5213Som avslutning sjunger vi ”live tomorrow” för våra gäster. Fasika sjunger solot och vi andra sjunger med i refrängen.

Efter mötet föreslår Dr Klaus att vi ska ta en fika för att lära känna varandra och höra lite mer om projektet med barnhemmet. Vi fikar och pratar i flera timmar tills vi kommer på att vi stämt träff med barnen och så var det bråttom att kasta sig in i en bajaj igen!

This entry was posted in barnhemmet. Bookmark the permalink.