En spännande dag fylld av hopp och drömmar. 15 april 2014

IMG_4896

Idag hade vi lunchmöte med Zegeye, socialarbetaren som jobbat med oss från Barnhemmet start, och Meaza, en nyvärvad sjuksköterska som specialiserat sig på sex och samlevnad och familjeplanering. Vi pratade om barnens välmående och framtid, om deras resa in i vuxenlivet och om hur vi kan utrusta dem med rätt information för att utöka deras möjligheter att uppnå sina mål. I det senaste årsmötet fick jag i uppdrag att hitta någon som kan ha grupp- och individualterapi med barnen. Meaza tar genast telefonen och ringer en av sina kontakter och det leder till ett möte en timme senare.

IMG_4911

Sedan tar Meaza med oss till Hawassa University för att träffa Ms Tgust och Dr Gete. Ms Tgust arbetar som studie- och yrkesvägledare på universitetet. Meaza har redan berättat om oss och om vårt intresse av att hitta någon som kan informera våra barn om vilka möjligheter som finns i Awassa i studieväg och vad de behöver satsa på för att uppnå målen som krävs för att komma in på programmet de vill studera. Ms Tgust kommer att hålla ett studie- och yrkesväglednings föredrag för barnen. Sedan ber hon sin man att skjutsa oss i sin bil till andra änden av campus där vi ska ha vårt tredje möte för dagen.

Gete och group

Dr Gete är en fantastisk dam i 70 års ålder med en intelligens som man sällan påträffar. Hon är professor i psykologi och leder institutionen sedan 20 år tillbaka. Vår avsikt med mötet är att genom henne hitta ett proffs som kan hjälpa våra barn att bearbeta sina tragiska erfarenheter under tiden de levde på gatan. När vi berättar för Dr Gete om våra planer, om våra barn och om barnhemmet erbjuder hon sig att hålla i projektet själv och vill träffa barnen redan nu på fredag. Dr Gete bjuder oss på etiopiskt kaffe och barnen, Daniel och Blanca, var sin Mirinda, en lokal kolsyrad läskedryck. Dr Gete rättar till glasögonen och säger “So, you are believers” -Yes madam, we believe in solidarity which is our capacity to help people to get education, to help them reach their goals and break free from social missery.

IMG_4956

Sex och samlevnad med Meaza

På kvällen träffas vi alla på barnhemmet och Meaza håller en föreläsning om sex- och samlevnad för barnen och visar de vanligaste preventivmedlen och de får lära sig hur de fungerar. Hon berättar också om vilka konsekvenser det kan medföra vid oskyddat sex och berättar om en klasskamrat på universitetet som blev gravid och avled efter en olaglig abort. Efter föreläsningen har vi en spännande diskussion och barnen får ventilera sina tankar och ställa frågor. Innan vi skiljs åt sjunger vi “Spirit bird”

This entry was posted in barnhemmet. Bookmark the permalink.