Avslutning och avsked

Fredag 5 april

Efter lunch åkte vi hem till barnen och väntade på att de skulle komma från skolan. Vi spelade in några sånger som barnen valde och tog lite gruppbilder. Sedan var det dags att ge sig iväg till Lewi Resort för dagens simträning. Under dagen hade temperaturen varit mellan 32-34 grader men när vi kom till Lewi var solen inte lika stark längre och Lewis poolgäster hade redan gett sig av och vi fick hela poolen för oss själva. Eftersom det var sista dagen blev det mycket lek och stoj och sedan övergick barnen till att öva och förbättra sin simteknik. De som hade kommit längst med sin crawlteknik utmanade varandra och tävlade tills det blev mörkt. Då kom Jonas och påminde om sångstunden “now, music? Give me freedom!” önskade han som första låt och väntade på ett svar med förväntansfull blick och bjöd på sitt vackra leende. Under våra spelningar i skolorna fick vi lära oss att i Etiopien är K’Nans “Waving flag” känd för “Give me freedom”.

Vi slog oss ned vid poolfiket under det stora trädet där de eleganta vitryggade babianer brukar hålla till och där de markerar sitt revir med majestätisk hållning för att hålla andra inkräktare borta från poolens bästa utsikt. Barnen kallar de vitryggade babianerna för gorillor eftersom de är större än apor och “they don’t steal things from people…”
Till “lägerelden” anslöt sig också en ung läkare från Addis Ababa som jobbar med att utbilda hälsovårdspersonal i Awassa i hälsovårdsfrågor och en ung sjuksköterska från Awassa som jobbar med familjeplanering och rådgivning. Båda lärde vi känna på favorit lunchstället. Och poolpersonalen förstås, som vid det här laget hade blivit vår stampublik. De intog position bakom bardisken och klappade händerna efter varje sång och tackade så mycket för musiken när vi gick hem. Barnen kunde numera alla låtar och sjöng med med vacker stämma och kände sig stolta när åhörarna och de själva klappade händer efter varje låt.
Hög stämning rådde när vår lilla sångfågel Tilahoun intonerade “Someone like you” och hans ögon lyste som två vackra månar.
Natten hade hunnit ifatt oss och syrsorna hade redan börjat förtrolla den. Barnen sjöng finstämt med slutna ögon till gitarrkomp och stämningen var magiskt och oförglömlig.
När vi påbörjade den långa promenaden i mörkret hem till barnen tog Zinabwa min hand och Chernet den andra. Jag anade vad Chernet hade i kikaren och sa “ok dear, shoot me” Han tittade med frågande ögon och jag tydliggjorde “tell me what you want to discuss with me” han log med avslöjad min och sa “I want to continue our discussion from yesterday about Ethiopia’s progress and future” I bakgrunden hördes barnen som sjöng och gick hand i hand.
Ett tips till alla våra medresenärer som medverkar i denna underbara resa i barnens uppväxt och utveckling. Förberedd er väl innan ni ger er in i en diskussion med Chernet, hans nyfikenhet för natur- och samhällsorienterande frågor är häpnadsväckande och han har en fantastik analysförmåga. Han öppnade diskussionen lite lättsamt med att ställa en fråga “What do you think I should do if I become the president for Ethiopia?” I skrivandets stund kan jag inte låta bli att tänka på att Chernet, liksom sina 12 nya syskon, för 8 år sedan gick inte i skolan, levde på gatan och tiggde för att få någonting att äta. De sov utanför S:t. Gabriels kyrka i centrala Awassa och skyddade sig från kylan och fukt med vad de kunde komma åt under dagen. Vi pratade om vattenkraft och vindkraft, om solenergi och om en av världens största satsning i solenergi som ligger i Spanien och Forsmarks kärnkraftverk där jag har varit på studiebesök med mina elever. Diskussionen pågick hela vägen fram till barnhemmet. “I want to visit the nuclear center when I come to Sweden, will you take me there?”
I Will do my best Chernet.

Det är hjärtekrossande att ta avsked från våra underbara barn, de är så kärleksfulla att man förälskar sig i dem och kärlek är ju som känt beroendeframkallande. Vi sätter oss på altanen och äter godisen som Norma skickade med, sura nappar och hallonshots och skrattar åt varandras ofrivilliga grimaser som orsakas av äppelsyran. Barnen önskar flera låtar och som avskedssång sjunger vi “Waving flag” tillsammans och vi kramas och tårarna rinner och vi önskar varandra lycka till och lovar att komma tillbaka nästa år… Jag ger Tilahoun en bamsekram och han säger med sin fina mjuka röst “Goodbye, sweet dreams”
Sweet dreams little angel, see you soon.

//Mauricio Contreras

Location:Awassa

This entry was posted in barnhemmet. Bookmark the permalink.